Příště poslouchejte ve středu 16. října.

Epizoda 15: Volební rok, k prosperitě krok

Za tři měsíce budeme ve Velkém Meziříčí volit nové městské zastupitelstvo. V dnešní epizodě si proto řekneme, co už o volbách víme – kdo se chce stát starostou, jaké lidi má kolem sebe a co nám asi bude nabízet ve volební kampani.

Zároveň se také krátce dotkneme způsobu, jakým se takové zastupitelstvo vybírá. Volební systém je totiž úplně jiný než ten, jakým třeba vybíráme poslance. Věděli jste, že v komunálních volbách nemáte jeden hlas, ale rovnou 23 hlasů. Jak je tedy ve volební místnosti použít, abyste dosáhli co nejlepšího výsledku?

Řekneme si i něco o tom, které politické strany nejlépe umí zastoupit pravicové voliče, a které naopak nejefektivněji hájí zájmy levice. To bude možná trochu překvapivé, ale když si tuhle pasáž poslechnete pozorně, zjistíte, že to tak vlastně může být.

A jaká je role kontrolního výboru zastupitelstva v našem městě? Je to efektivní nástroj proti nekalostem, nebo jen inkviziční výbor pro šikanu slušných lidí? A může starosta vystrčit nos za hranice, nebo je to podezřelé?

Úplně nakonec vám pak Martin s Petrosem sdělí, jak bude v Kavárně Meziřečí vypadat prázdninový provoz a proč už od srpna začnou naše epizody přibývat každý týden. Hezké léto!